Vánoce a vánoční mlsání se blíží, avšak času není nazbyt a vy se ptáte, jak to všechno stihnout. Co takhle jednou porušit tradici a namísto tradičního pečení vyzkoušet nepečené vánoční cukroví? Může být samozřejmě také doplňkem všech klasických pracniček a lineckého cukroví, ale obstojí docela dobře samo o sobě. Potěší nejen chuťové pohárky vás i vašich blízkých, ale ušetří vám čas, nervy i peníze.

Léty prověřenou klasikou jsou vosí hnízda, jinak také řečeno úly. Ňam. Stačí zaběhnout do obchodu, koupit dostatečné množství piškot, másla a kakaa, nějaký ten vanilkový a moučkový cukr, pár vajíček, kapku mléka a trochu rumu. Pokud ještě nemáte své formičky, pak se nelekejte, pokud uvidíte v obchodech jiné než ty, které používaly naše babičky a maminky. Dnešní formičky na hnízda umožňují povolit jejich sevření a hnízdo jednoduše vyndat, namísto pracného vyklepávání s nejistým výsledkem. Jak na to? 16 dkg piškot na jemno umelte, smíchejte s 1 ks bílku, 1 – 2 lžícemi kakaa, 2 lžícemi mléka, 9 dkg másla, 10 dkg moučkového cukru a 3 lžícemi rumu. Vzniklou hmotu nechte v chladu odležet, nejlépe do druhého dne. Připravte si také náplň z 2 ks žloutku, 4 dkg moučkového cukru, 18 dkg másla, 4 lžic rumu a 2 vanilkových cukrů. Potom tvořte malé kuličky, které jemně obalte v moučkovém cukru a plňte formu. Do každého hnízda udělejte důlek, do kterého umístíte náplň a zaklopíte jedním piškotem vcelku.Skladujte v chladu.

Úplně jednoduché jsou kuličky z Horalek. Na ty budete potřebovat jedno máslo (250 dkg), 15 dkg moučkového cukru, 3 lžíce kakaa, 10 dkg rozemletých lískových oříšků, 4 lžíce rumu, 8 ks Horalek a na obalení mleté oříšky nebo kokos. Změklé máslo utřete spolu s rozdrcenými Horalkami a ostatními ingrediencemi, nechte částečně vychladit a ze vzniklé hmoty pak tvořte malé kuličky, které obalte buď v oříškové drti nebo kokosu. Dejte ztuhnout do ledničky a uchovávejte v chladnu.

Přečtěte si:   Prezidentská amnestie

Výtečná jsou také kokosová kolečka (oříšky, srdíčka, měsíčky – dle zvolené formičky). Budete na ně potřebovat 35 dkg moučkového cukru, 6 dkg kokosu, 6 dkg másla, 1 žloutek. Z ingrediencí zpracujte rukama těsto, odkrajujte malé kousky, obalte je moučkovým cukrem a natlačte do formiček. Jemným ťuknutím cukroví vyklepněte a je hotovo. Záleží na vaší kreativitě, zda vzniklé cukroví nazdobíte, například zakoupenou barevnou či čokoládovou drtí. Jako všechno podobné cukroví uchovávejte v chladu.

Výborné jsou rovněž čokoládové hrudky. K jejich výrobě budete potřebovat 20 dkg čokolády na vaření, 20 dkg umletých ořechů, 2 lžíce smetany a sadu cukrářských košíčků. Čokoládu rozlamte na kousky a vložte v nádobě do vroucí vodní lázně. Až se trochu rozpustí, přidejte smetanu. Nakonec do měkké hmoty zamíchejte namleté ořechy a důkladně promíchejte. Do košíčků plňte cca 2 lžíce směsi a nechejte zatuhnout. Můžete ozdobit kouskem oříšku.

Proč se před svátky stresovat náročným pečením, pokud to není váš koníček, který by vám dělal radost. Nepečeného cukroví je celá řada a mnohé se dá ještě i vymyslet. Fantazii se meze nekladou a vánočně mlsat se dá zkrátka i jinak.

Zajímavé články na Kvalitní CeZet

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *