Léto už nám dává sbohem a podzimní sezóna klepe na dveře. Právě podzim je doba, kdy nás zahrádky odměňují za celoroční péči a poskytují nám zásobu ovoce a zeleniny. Ideálním způsobem, jak si tyto dobroty uchovat na delší dobu, je zavařování.

Někteří si pomyslí, že zavařování je pracné a že je lepší nandat sklizené plody do mrazáku, ale v tom se může mýlit. Mrazáky mívají omezenou kapacitu, uložené potraviny musíte spotřebovat do několika měsíců, musíte čekat než se ovoce a zelenina rozmrazí, takto uložené plody nelze převážet bez rizika rozmrazení a navíc nemůžete darovat krásnou voňavou skleničku jako dárek.

Takže hurá do toho. Nebojte se, zavařování není tak složité, jak to vypadá. Nejdůležitější je pořídit si správné pomůcky. V Domácích potřebách Franta najdete veškeré potřeby a pomůcky na zavařování. Především zavařovací sklenice, zavařovací víčka, zavařovací hrnce, teploměry na zavařování, trychtýře, kleště i samolepky na sklenice.

Co všechno můžete zavařovat

Ovoce je ideální zpracovat do marmelád, kompotů nebo ovocných čatní. Jahodová, rybízová, meruňková, třešňová, broskvová nebo špendlíková marmeláda jsou sladké lahůdky. Pro kompoty jsou ideální třešně, hrušky, švestky i meruňky. A kdo si troufne, může zkusit švestková povidla. Zeleninu naložte do sladkokyselých nálevů, které zajistí lahodnou chuť. Zavařené okurky, naložená směs mrkve, celeru a zelí nebo sterilované houby se vám budou určitě hodit v zimních měsících.

1) Vše umyjte

Vaše první kroky při zavařování by měly směřovat ke dřezu. Všechny zavařovací lahve, víčka i pomůcky důkladně vymyjte, případně i vysterilizujte v horké vodě, abyste zničili všechny zárodky plísní. Určitě nechcete, aby se vám po několika dnech začala na marmeládách nebo v kompotech tvořit plíseň nebo aby ovoce začalo kvasit. Nezapomeňte omýt i ovoce a zeleninu.

2) Nachystejte si potřebné velikosti zavařovacích sklenic

Pro každý typ zavařování se hodí jinak velké zavařovací sklenice. Zde je malý přehled:

  • Marmelády – 0,04 l.
  • Ovoce s malými plody (angrešt, rybíz, borůvky, maliny, ostružiny) nebo houby – 0,2 l.
  • Ovoce se středně velkými plody (třešně, švestky, špendlíky) nebo malé okurky – 0,5 l.
  • Ovoce s velkými plody (hrušky, meruňky, broskve) nebo větší okurky – 1 l.

Občas se mohou hodit i velké zavařovací sklenice s objemem 5 l, do kterých se vejdou nakládačky nebo krouhaná sterilovaná zelenina.

Velmi praktická a univerzální je sada 9 zavařovacích sklenic Orion s objemem 0,06 l. Tyto sklenice využijete na marmelády i na menší kompoty. Díky kovovým zavařovacím víčkům se závitem, které jsou součástí sady, máte vše jednoduše připraveno najednou.

Přečtěte si:   Přineste si kousek přírody i do města

3) Připravte si láky na zavařování

Pokud se chystáte vyrábět kompoty, připravte si svar vody a cukru, případně s přídavkem kyseliny citronové nebo citronové šťávy, která podpoří konzervaci. Množství cukru záleží na sladkosti ovoce. U kyselejších druhů slaďte více, u sladkých naopak méně.

U nálevu na okurky je to o něco složitější. Předně se k okurkám umístěným do zavařovacích sklenic může přidat mrkev, cibuli, křen, hořčičné semínko, bobkový list, nové koření, pepř, česnek nebo feferonky. Samotný nálev pak může tvořit svar z vody, octa, soli, cukru a umělého sladidla. Záleží na vaší chuti.

Nezapomeňte, že ovoce i zelenina se musí zalévat horkým nálevem, aby se dobře chytla zavařovací víčka.

 

4) Nezapomeňte na kvalitní zavařovací víčka

Jak už bylo řečeno, zavařovací víčka musí být čistá a také suchá, aby dobře přilnula k hrdlu zavařovacích sklenic. Na trhu existují různé typy zavařovacích víček:

  • Klasická kovová zacvakávací víčka.
  • Kovová zavařovací víčka se závitem.
  • Plastová víčka (hodí se jen pro uskladnění potravin, ne pro zavařování; například když si otevřete kompot, nesníte celý a chcete si ho uschovat v menší sklenici na později)

Velmi praktická jsou zavařovací víčka, podle kterých hned poznáte, co jste zavařili. Vyzkoušejte třeba zavařovací víčka kov BIO s obrázkem od značky Orion, na kterých jsou znázorněny obrázky ovoce, zeleniny hub nebo například medu.

5) Zavařujte profesionálně v zavařovacím hrnci

Moderní hospodyňky vědí, že zavařovat se dá ledasjak – v klasickém hrnci, v zavařovacím hrnci nebo i v myčce nádobí. Pokud ale chcete mít jistotu, že vše dopadne tak, jak má, sáhněte určitě po kvalitnějším zavařovacím hrnci. Například zavařovací hrnec President značky Orion má objem 27 l a při zavařování vám odpadne spousta starostí s hlídáním teploty a doby zavařování. Na hrnci si nastavíte termostat, časovač a o stavu zavařování vás informuje světelná signalizace. Vodu pak jednoduše vypustíte vestavným výtokovým kohoutem.

6) Zvolte vhodnou teplotu a délku zavařování

Jak dlouho a na kolik stupňů se co zavařuje? To je dobrá otázka. Pro ovoce je nejběžnější teplotou 80–90 °C, pro zeleninu je zapotřebí 90–100 °C. Orientovat se můžete podle tvrdosti suroviny. Čím je surovina tvrdší, tím je lepší využít vyšší teplotu na zavařování.

Ovoce se zavařuje 20–30 minut. Zelenina 90–120 minut. Výjimku tvoří kyselé okurky, dýně a rajčata, kterým stačí 30 minut.

7) Vše dobře poznačte

Ve chvíli, kdy je vše zavařeno a sklenice vychladly, nezbývá než si poznačit, co se v jaké sklenici nachází. Na to jsou ideální samolepky, na které napíšete, o jakou surovinu jde a kdy byla zavařena. Pak už se vám nestane, že byste místo třešňového kompotu otevřeli švestkový nebo místo jahodové marmelády sáhli po rybízové.

8) Vychutnejte si dobroty

Zavařené ovoce a zelenina jsou skvělým způsobem, jak si i v zimě dopřát lahodnou chuť sezonních plodů a dostat do těla nějakou vlákninu. Kompoty využijete i při pečení buchet, zavařené okurky se hodí jako příloha k obědům a zavařené houby přihoďte do typické české bramboračky i do omáček. Připravte si tedy otvírák na zavařovací sklenice, abyste při otevírání dobrot nepoškodili víčka a nechte si chutnat!

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *