Korela chocholatá je středně velký australský papoušek, který se poměrně hodně podobá Andulce, převážně pokud jde o krotkost a nároky na chov či stravu, za což může fakt, že Andulky pochází také z Austrálie. Zajímavé je i to, že oba tyto druhy patří nejen u Nás, ale i jinde ve světě mezi nejoblíbenější papoušky, kdy se andulka drží na vrcholku žebříčku a Korela, se nachází o příčku pod ní, tedy na druhém místě.

Svou oblibu si Korela získala díky své krotkosti a nenáročnosti, což z ní dělá velmi vhodnou volbu pro začínající chovatele papoušků. Celkově dorůstá délky kolem 30 cm a dožívá se 10-20 let. Vyznačuje se především charakteristickým chocholem na hlavě.

Jedná se o velmi společenské zvíře, takže vyžaduje značnou pozornost. Pokud tedy patříte k těm, co nemají dostatek času, aby se Korele věnovali, ale přesto si ji hodláte koupit, je vhodné pořízení rovnou dvou a více Korel.  V případě, že uvažujete nad chovem páru, nechte si jej sestavit u chovatele. Ve zverimexu Vám správné pohlaví papoušků nejspíše nesdělí. Jeho určení, je totiž značně obtížné a nepřesné. Jedním ze způsobu, jakým lze do jisté míry pohlaví odhadnout, je zbarvení. Samci jej mají výraznější.

Přečtěte si:   Aby kojení nebolelo, musíte si osvojit několik šikovných  technik

Jestliže, však plánujete, že si z Korely uděláte mluvícího domácího mazlíčka, je chov v páru či větším počtu nevhodný. Korela k Vám tolik nepřilne, a pokud ji budete chtít naučit mluvit, potrvá to déle a výuka mluvení bude složitější. Schopnosti Korel mluvit, jsou dost omezené, a tak nečekejte, že se naučí více, než 2-4 slova. To ale platí pouze pro samce. Samice, se s největší pravděpodobností vůbec mluvit nenaučí.

Minimální doporučená velikost klece pro jednu Korelu je 100x100x100 cm, kdy je nejdůležitější, co možná největší délka klece. Na její výbavu, není Korela příliš náročná. Postačí, když bude vybavena bidýlkem, větvemi na šplhání či okusování, které pravidelně měníme. A jelikož je Korela velmi hravá, tak čím více možností k zábavě jí poskytnete, tím lépe. Samozřejmě nezapomeneme ani na povinnou misku s vodou a krmením či sépiovou kost.

Jako krmení poslouží směs pro středně velké papoušky nebo slunečnice, proso, oves, zrní a další. Nechybí ani zelenina a ovoce, jako mrkev nebo jablko a další. Nebudou se zlobit ani za ovoce sušené tzn. křížaly…, které jim rovněž chutná. Trávou, kopřivou a pampeliškou, také nepohrdnou. Občas podáváme i míchaná vajíčka.

Více v odborné literatuře.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *