S blížím se školním rokem rodiče přemítají, zda svým školákům pořídit školní batohy či aktovky. Často řeší dilema, co bude pro jejich dítě lepší. Zatímco dítě plačtivě trvá na batohu, navíc třeba s potiskem batmana, rodič váhá, jestli je pro každodenní nošení učebnic vůbec vhodný. Není lepší klasická aktovka?

Pokud stejný problém řešíte i vy, nezoufejte. Zvláště u prvňáčků je téma zda zvolit batoh či aktovku dilema většiny rodičů. Zažitý názor, že pro první skupeň jsou vhodné především školní aktovky, je již díky dnešním speciálním školním batohům, které splňují náročné parametry důležité pro správný vývoj dětské páteře, překonán. Školní batohy mají pevná, anatomicky tvarovaná záda, široké polstrované popruhy, ale i široké držadlo pro přenášení v ruce. Navíc bývají vybaveny zvláštní kapsou na lahev s pitím a po vzoru školní brašny také prostorem pro jmenovku dítěte. Většina batohů je vybavena reflexními prvky, které plní bezpečnostní funkci.

Pokud však i tak trváte na klasice a rozhodli jste se pro aktovku, vězte, že ty dnešní připomínají své předchůdkyně jen vzdáleně. Současné školní aktovky mají lehkou a pevnou konstrukci, anatomicky tvarovaná záda, odvětrávací kanálky pro lepší cirkulaci vzduchu, ale také pevné dno, či třeba tvarovanou klopu, která zamezuje zatékání vody.

Přečtěte si:   Vysokozdvižný vozík - praktický pomocník do skladu

A když už pořizujete vybavení pro školáka, nezapomeňte na kvalitní penál. Penály můžete vybrat jednopatrové, dvoupatrové, s jednou či více chlopněmi. A pokud se jedná o penál pro prvňáčka, pak pamatujte na to, že pro takto malé děti jsou vhodnější jednoduché penály, které dítě nesvádí k tomu, aby do nich shromažďovalo velké množství tužek a pastelek a všeho možného a které jsou pak samozřejmě zbytečně těžké.

Při výběru mějte na paměti především jednu věc: školní batohy i aktovky vždy vybírejte s ohledem na věk dítěte, jeho velikost a také tělesnou konstituci. Jiný totiž bude vhodný pro útlou holčičku, než ten, který na svých zádech nosí zdatný chlapec. Tak šťastný nový školní rok!

 

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *