Obsah článku
Číšník je duší každé restaurace. Pohybuje se tiše po place, sleduje jednotlivé hosty a plní jejich přání. Hodně záleží na jeho vzhledu, zejména na čistém a vkusném oděvu. Je proto v zájmu majitele podniku pořídit svým zaměstnancům oblečení pro číšníky, v němž bude jeho dobrou vizitkou. Podle jakých kritérií je vhodné ho volit?
O oblečení pro číšníky rozhoduje styl restaurace
O tom, jak se v konkrétní restauraci bude host cítit, rozhoduje nejen dobré jídlo, ale také příjemné prostředí. Když je pohodové, tak se v něm také lépe pracuje. Platí to zejména pro číšníky, kteří k restauraci neodmyslitelně patří. Při výběru vhodného oblečení pro číšníky by měl majitel zohlednit především styl restaurace, kterou provozuje. V tradičních podnicích je běžná kombinace bílé košile, černých kalhot a vesty pro muže a černé sukně, případně kalhot, s bílou halenkou pro ženy.
V moderních restauracích již tolik na tradicích nelpí, takže číšníci mohou nosit i košile s potiskem, barevné kalhoty nebo vesty. V neformálních podnicích personál obléká ležérní oblečení, které může mít podobu polokošil a džínů, doplněné delší zástěrou.
Důležité je pohodlí
V číšnickém oblečení personál tráví dlouhé hodiny. Je tedy vhodné, aby bylo ušito z příjemných materiálů, ve kterých se nebudou potit. Měly by být prodyšné. Střih by měl umožňovat volný pohyb, oblečení by nemělo nikde stahovat ani škrtit. Pohodlná by měla být i pracovní obuv, nejlépe se stélkou, jež poskytne oporu nožní klenbě.
Praktické detaily na oblečení
Nezbytnou pomůckou každého číšníka je tužka a bloček papíru, na který si poznamenává přijatou objednávku. Jistě se proto vyplatí volit takové oblečení, které umožňuje tyto drobné předměty schovat. Dobře k tomuto účelu poslouží barmanská zástěra s kapsami. Její střih může být pouze do pasu, nebo mít navíc i lacl. Co se týká materiálu, vhodná je směsová látka s obsahem bavlny a polyesteru.