Jedna z nejkrásnějších sladkovodních akvarijních ryb je terčovec. Vyznačuje se diskovitým tvarem těla a krásným výrazným zabarvením. Ocasní ploutev mívají terčovci průhlednou, břišní ploutve jsou výrazně protažené.V zajetí dorůstají délky i výšky až 18-20 cm, takže v akváriu se vám pak prohání doslova drahokamy.

Ačkoliv k vidění jsou terčovci barev přímo pohádkových, ta základní, divoká forma terčovce pravého, duhou nehýří. Při komerčním chovu těchto ryb byla však vyšlechtěna obrovská barevná škála a tak jsou v akváriích k vidění terčovci žlutaví, blankytně modří, mramorovaní, tyrkysoví, červení…

Tato ryba je náročná na prostor, takže je vhodná jen do velkých akvárií. Jako dekorace a zároveň útočiště pro ryby dobře poslouží přírodní kořeny, kameny a vodní rostliny. Terčovec je ryba společenská a je proto třeba chovat ji v hejnu, které by mělo tvořit skupina minimálně pěti až šesti jedinců. Chov těchto nádherných ryb ale není nic jednoduchého a začínající akvaristé by na ně měli zapomenout alespoň do doby, než získají dostatek zkušeností s jinými, méně náročnými druhy. Ne náhodou bývá, byť s trochou nadsázky, chov terčovce přirovnáván k mistrovství alchymistů. Namíchat koktejl, v němž rybám bude stejně dobře, jako v jejich domovině je umění. Nejvhodnější teplota pro chov je 29-30 °C, přičemž hodnota pH měla být 6 – 7. Jednou za týden je nezbytně nutné vyměnit bez ohledu na stav vody 20 – 25 % objemu nádrže. Filtr v jejich akváriu by měl mít hodinovým průtok až 2krát větší, než je objem nádrže. Terčovci jsou choulostivé ryby, prudce reagující na změnu chemického prostředí. I menší výkyvy v teplotě nebo kyselosti vody mohou způsobit jejich vážné onemocnění, končící někdy až tragicky.

Přečtěte si:   Zahradní jezírko s Koikou pro potěchu oka

Pokud vlastníte chovný pár  a rádi byste podpořili jeho množení, pořiďte mu pro tření pevný podklad, např. květináč.  Pár své třecí místo nejprve velice pečlivě očistí tlamičkami. Čím vyšší teplota v akváriu panuje, tím je kratší doba pro líhnutí. Je zvláštní, jak jsou terčovci ve své rodičovské roli jiní, než většina ryb a jak dávají na své ratolesti pozor. Plůdek se pak živí výlučně kožním sekretem z těla rodičů a zdržuje se v jejich blízkosti. Dospělí terčovci jsou gurmáni a jejich potrava musí být pestrá a kvalitní. Přijímají ji především živou (komáří larvy, artemie, vajíčka garnátů), dokrmují se ale také třeba hovězím srdcem a hovězím masem. Důležitým doplňkem jsou vitamíny a rostlinná potrava. Při správné výživě jsou ryby nejen barevnější, ale i odolnější vůči případnému stresu.

Pro zpestření je možné do akvária umístit hejno drobných rybek, vhodné jsou třeba neonky, mezi nimiž majestátní terčovci krásně vyniknou.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *