Nepříjemné bolestivé malé puchýřky vznikají nejen na rtech, ale i na jiných částech obličeje a na sliznici ústní dutiny. Příčinou oparových problémů je virus Herpes simplex (HSV 1). Ten postihuje většinu lidí – až 95 procent lidí je v naší zemi jeho nositelem. Opar se naštěstí neprojevuje u každého a virus se může i celý život skrývat v našem těle bez způsobení potíží.

Jak vzniká opar?
Opar se objevuje ve chvíli oslabení těla, kdy vám pokulhává imunita a jste náchylní k různým nemocem. Stačí změna počasí, únava, nadměrný stres či slunění. Ženy jím trpí před příchodem menstruace. Nejlepší je opar léčit už ve fázi svědění, zarudnutí a otoku na rtu nebo kůži, tím může opar dobře zmizet a vřídků se nemusíte vůbec dočkat. Opar  většinou trvá 12-14 dní, při delší době výskytu neváhejte s návštěvou lékaře.

Léčba oparu
Základem boje proti oparu je posilování imunity, s dostatkem vitamínů – především B12, A, C, E. Pomůže vám potírání zinkovou mastí, tinkturou z aloe vera, tea tree, meduňky a ořešáku. Vyzkoušet můžete obklad ze svařené meduňky, heřmánku a vrbové kůry. Jednoduše si na opar připravíte ledové kostky, vyrobené ze silného čaje řepíku, tymiánové natě a zeleného čaje. Led držíte na postiženém místě až do rozehřátí. Pořiďte si balzám na rty s lyzinem nebo mast. Na opar platí i brusinky se spoustou vitamínů a látkami omezujícími následky viru, způsobující opar.  Nezapomeňte měnit zubní kartáček, v něm se může virus držet a znovu vám znepříjemňovat život.

Přečtěte si:   Nepřítel opar

Pozor na líčení!
Oparové puchýřky jsou naplněny hodně infekční tekutinou. V případě infikování si dejte velký pozor při líčení, aby se voda z oparu nedostala na vatový tampon z make-upu nebo pudru. Líčení rtů raději vynechte, rtěnka vás může neustále dokola infikovat. Vaše kosmetické pomocníky denně perte, nikomu je nepůjčujte a na opar si sahejte skutečně minimálně. Samozřejmě si po každém osahání oparu umyjte důkladně ruce.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *