SpagetyTradičním italským pokrmem jsou těstoviny. V této zemi slunce a azurového moře vám je naservírují jako předkrm i jako hlavní chod a to klidně ráno, v poledne i večer. Není divu, těstoviny jsou chutné, příprava poměrně snadná a jednoduchá a navíc je možné je připravit na sto způsobů a klidně je možné vymýšlet další a další.

Díky tomu těstoviny zdomácněly i daleko za hranicemi Itálii. Můžete se s nimi setkat leckde na světě a ani exotické kraje nejsou výjimkou. A tak, jako na téměř celém světě, si je s chutí dopřáváme i u nás v Čechách. Možná vás trochu znejistí, když přijdete do restaurace a v nabídce „pasty“, čili těstovin, na vás vybafnou názvy jako fusilli, trottole, cornetti, spirali, gigli, rigatoni, penne, farfalle či tagliatelle. Rozumíte jen slovu špagety, byť i to se píše v italštině trochu jinak. Ovšem zatímco špagety pozná i malé dítě, za slovem penne hledejte klasické „nařezané potrubí“. Fusilli jsou oblíbená vřeténka a podobně vypadající jsou i spirali. Cornetti jsou kolínka, trottole zase těstoviny ve tvaru maličkých šnečků. Tagliatelle jsou dlouhé nudle, připravované většinou v zámotcích, tzv. hnízdech. Rigatoni jsou maličké duté válečky, farfalle roztomilé mašličky. A gigli v syrovém stavu vypadají jako nepovedeně zabalené a zkroucené malé duté trubičky, které se však teplem rozbalí.

Ovšem těstoviny se neliší jen tvarem, aby se naše oči „nenudily“, ale jejich různící se tvar je předurčuje také k přípravě různých pokrmů. Fusilli patří k jedněm z nejoblíbenějších již proto, že se hodí do takřka každého receptu. Špagety jsou vhodné k hutnějším omáčkám. Ovšem zapomeňte na svíčkovou nebo znojemskou, v tomto případě jsou omáčkou myšleny spíše sosy, v jejichž přípravě jsou italové hotoví mistři. S omáčkou si skvěle rozumí také cornetti, kolínka a umí se „domluvit“ i s klasickou českou rajskou a dokonce i s gulášem. Rigatoni jsou vhodné k pestu a smetanovým omáčkám, ke kterým se hodí výtečně také klasické penne. Tagliatelle na sebe skvěle vážou omáčky, takže i tady je „omáčková“ volba jasná. A pokud holdujete zapékaným pokrmům, pak si nemůžete vybrat lépe, než když sáhnete po těstovinách jménem gigli. Pro svou schopnost teplem se rozbalit, jsou právě pro takovou přípravu předurčené.

Přečtěte si:   Aranžování květin s trochou kouzla

Aby byly těstoviny chutné, nesmí být ani nedovařené, ale ani převařené. Musí být zkrátka „na skus“, jak říkají Italové. Základem úspěchu je vždy dostatečné množství vody – spíš víc, než míň. Těstoviny vkládáte do osolené vody, která se vaří a dodržte doporučenou dobu varu, která je vždy na balení uvedena.

Máte chuť na něco jednoduchého, rychlého a dobrého? Vyzkoušejte třeba špagety carbonara.
Budete potřebovat:

Balíček špaget
20 dkg libovější slaniny
10 dkg parmazánu
2-3 stroužky česneku
4 žloutky
lžíci másla
cca 60 ml smetany
sůl, pepř

Špagety dáte vařit podle předchozí rady a než se uvaří, nakrájíte si na kousíčky slaninu, nastrouháte parmazán a rozmačkáte 2 – 3 stroužky česneku. Na pánev dáte rozehřát máslo a poté na něj nasypete slaninu a česnek. Až je slanina vysmahnutá dozlatova, česnek z pánve odstraníte. V tu dobu jsou již vařené špagety, které slijete (vodu nevylévejte) a přidáte je na pánev ke slanině. Udržujete jen velice mírný plamen. V misce prošleháte 4 žloutky se sýrem a smetanou. Poté vypnete plamen a slaninu s těstovinami dobře promícháte s vaječno-sýrovo-smetanovou směsí. Když je špagety pěkně obalí, přidáte několik lžic vody, ve které jste je vařily. Tím se vytvoří jemná omáčka. Na závěr již na talíři pokrm dochutíte pepřem a posypete parmazánem. Příprava tohoto jednoduchého avšak chutného pokrmu vám nezabere víc než 20 minut. A protože to do žaludku není těžké jídlo, oceníte ho zvláště v teplých letních dnech.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *