AngrestMožná právě řešíte otázku, jak zpracovat veškerou bohatou úrodu, kterou vám jako na stříbrném tácu nabízí vaše záhonky, ovocné stromy a dokonce i les. Ačkoliv není nad čerstvé ovoce a zeleninu, zkonzumovat takové množství zkrátka není možné a navíc v zimě by vitamíny a ovocné dobroty na vašem stole chyběly. A tak začíná rozhodování, jaká forma zpracování bude pro vás tou pravou. Je lepší plody zavařit, nebo usušit? Jakou formu skladování pro ty či ony zvolit?

Jablka a hrušky
Zatímco plody sklonku léta, čili jablka a hrušky je možné skladovat, u většiny dalších plodů to možné není. Jablka a hrušky je třeba sklidit ještě dříve, než úplně dozrají. Pro jejich skladování je zapotřebí disponovat chladnou místností, ideálně s mírně vlhkým prostředím. Sklizené plody jeden po druhém prohlédněte, vyřaďte ty, které jsou nějakým způsobem poškozené, ať naťuknuté nebo napíchnuté od vos. Skladujte jen zdravé kousky. Nikdy nevršte plody na sebe, ale dopřejte jim dostatek místa.

Kořenová zelenina
Další, co lze skladovat, je kořenová zelenina. Stejně jako jablka a hrušky vyžaduje chladné a mírně vlhké prostředí. Již naše prababičky, které nemívaly ledničku a o existenci nějakého zamrazování vůbec netušily, kořenku skladovaly ve sklepních prostorách, zapíchanou do písku. Pro zeleninu je to opravdu ideální prostředí a tak pakliže se rozhodnete ji skladovat podobně, umístěte ji do velkých beden, které před tím naplníte vlhčeným pískem, případně pilinami. Před uskladněním ji však nemyjte. Má pak sklony brzy hnít.

Kořenovou zeleninu můžete ale také zamrazit, Je vhodné si ji připravit na jednotlivé porce, které budete v průběhu zimy potřebovat. Vypranou a očištěnou mrkev můžete nakrouhat na kolečka, petržel a celer nastrouhat nebo nakrájet na malé kostičky. Poté porce umístěte do mikrotenových sáčků, mírně je stlačte a zagumičkujte. V mrazáku vydrží po celou zimu.

Další možností uchování kořenové zeleniny je její naložení do soli. Jedná se o starý a osvědčený způsob. Sůl má výtečné konzervační účinky. A jaký je postup? Očištěnou zeleninu nastrouhejte na jemné nudličky a dobře promíchejte. Na půl kila celeru, 1 kg mrkve a 1 kg petržele, případně půl kila pórku, dejte 50 dkg soli. Poté směs napěchujte do skleniček a dobře je uzavřete. Skladujte v chladu a temnu. Jednoduché, spolehlivé, minimálně pracné. Při následném použití je jen třeba počítat s tím, že směs je slaná a proto pokrmy případně dochucujte solí až po jejich dovaření.

Přečtěte si:   Houbaření je tradice

Okurky, kapie
Kdo by si rád nepochutnal na mírně nakyslé okurčičce nebo paprice. Pro okurky i kapie si připravte stejný základ nálevu:
1 a ½ l vody, ½ l octa, 5 dkg soli, 15 dkg cukru. Tento nálev svařte a nechte vychladnout. Zavařování okurek se liší přidáním 1 lžičky hořčičného semínka a snítky kopru.
Do sklenic dejte 1 bobkový list, 6 celých pepřů, 8 kuliček nového koření, 2 kolečka cibule a u kapií navíc 1 lžíci oleje. Zavařujte při teplotě 80 stupňů 15 – 20 minut.

Jahody, maliny, rybíz, angrešt, borůvky, švestky, meruňky…………
Tyto chutné dobroty lze zavařovat jako kompot, zamrazit nebo z nich vyrobit poctivý džem. Pakliže vám nevadí mírně pracnější tepelná úprava, budete mít celou zimu po ruce plody s neodmyslitelnou vůní léta. Vyrobit například džem je naprosto jednoduché. Stačí k tomu želírovací cukr. Na sáčcích je uveden přesný postup s množstvím cukru, který budete potřebovat. Během velice krátké doby máte sklenice naplněné a víc, než chvíli míchat vařečkou, pro to nemusíte udělat. Zavařování kompotů je náročnější, neboť je třeba naplněné sklenice sterilovat.
Ovoce můžete také sušit a to buď na sluníčku, nebo ve speciálních sušičkách. Pokud zvolíte sluníčko, je třeba, aby ovoce bylo jeho paprskům vystaveno pod dobu 3 – 4 dnů. Jinak je jistější sušení v sušičce.

Houby
Houby je možné sušit, zavařovat i zamrazit. Při sušení platí stejná pravidla, jako u ovoce. Při zamrazení syrových hub můžete riskovat, že jejich vůni pochytí veškeré potraviny, které máte v mrazáku uskladněné. Je proto dobré je nejprve mírně povařit (stačí, aby se ve vařící vodě 3 – 4 „překulily“), zcedit a po vychladnutí je uzavřít do mikrotenových sáčků, které pečlivě zagumičkujete.

Ovšem opravdovou lahůdkou jsou houbičky zavařené. A není ani třeba je náročně zavařovat! Na nálev budete potřebovat DEKO, 20 – 25 tabletek umělého sladidla, ½ l vinného octa. Dále si připravte na každou skleničku 3 hřebíčky, 1 bobkový list a několik koleček cibule. Houby cca 1 minutu povařte (asi 4x je překulte), zceďte z nich vodu, naplňte do skleniček, zalijte horkým nálevem a zavíčkujte. Víčka se sama chytí a „dílo“ je hotovo.

 

Podobné příspěvky z rubriky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *