Libeček lékařský je velmi oblíbená rostlina, využívaná především pro své silné aroma, v našich kuchyních. Její pronikavá vůně, připomínající kuchyňské koření, jí také napomohla k přezdívce „rostlina maggi“. Ať v polévkách, omáčkách, při vaření brambor a dalších kulinářských výtvorech je vždycky tím „čímsi navrch“, co dělá pokrm jedinečný.

Libeček můžete používat jak čerstvý, tak také sušený. Kromě již zmíněných možností použití ho můžete přidávat také do pomazánek, salátu, či jím ochutit luštěniny. Jeho aroma je však opravdu velmi výrazné, takže při dávkování libečku pečlivě zvažte jeho množství a dejte ho raději méně. Přidat můžete vždycky.

Tato rostlinka má ráda vlhkou a kyprou půdu, slunce či polostín a tam, kde se jí dobře daří, hravě vyroste až do dvoumetrové výšky. Pokud jí to ovšem vaše nůžky dovolí. Pokud jednou libeček vyzkoušíte, máte totiž tendenci ho přidávat téměř do každého jídla, u kterého je vhodné zvýraznit chuť.

Ovšem libeček není jen aromatická rostlina, jejíž vůně i chuť útočí na našem smysly a chuťové pohárky. Má také značné léčivé schopnosti. Své o tom věděli již obyvatelé klášterů, kteří ho pěstovali v klášterních zahradách nejen jako koření, ale právě také jako lék. Libeček dokáže napomoci při řadě zažívacích potíží, umí například zlepšit trávení stimulací trávicích šťáv. Napomůže vám od nechutenství, ale také uleví od pocitů plnosti po jídle. Jeho další vlastností je, že působí močopudně a napomáhá tak organismu zbavovat se toxických látek. Jeho pomoc ocení také lidé kteří trpí artrózou, kloubními potížemi a dnou.

Přečtěte si:   Trápení s pigmentovými skvrnami

Máte-li na zahradě vhodné místo pro tuto  rostlinu “mnoha tváří”, určitě si její pěstění vyzkoušejte. Sami se přesvědčíte, že není náhoda, když bývá popisována v superlativech.

Podobné příspěvky z rubriky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *