V minulém díle jste se mohli dozvědět základní informace o kompostování. Tedy, jaké jsou hlavní důvody, proč kompostovat, kde kompostovat, ale v tomto článku si přečtete, jaké problémy mohou nastat při kompostování.

Může se stát, že v kompostu nedojde k takzvané horké fázi, příčina je zde nasnadě, a to vysoká vlhkost a nedostatek vzduchu. Řešením tu je přidat suchý materiál a důkladně hmoty promíchat. Jiným důvodem může být kyprost materiálu, tato potíž postihuje především ty, kteří kompostují slámu. V takovém případě jej zkuste sešlapat a případně i zalít.

Jestliže kompost neúměrně zapáchá, hledejte příčinu v tom, že jste nedávno jistě kompost promíchávali. Není tomu tak? V tom případě věřte, že výchozí materiál je příliš bohatý na dusík a uhlík. Pokud Váš kompost nevoní půdou, není ještě dostatečně zralý, lesní esence přicházejí až s látkami, které se tvoří v poslední fázi zralosti.

Ptáte se, co je a není vhodné kompostovat? Začněme vhodnými surovinami pro kompostování. Patří sem veškerý ovocný a zeleninový odpad, kávové a čajové zbytky, papír, lepenka, mléčné produkty, tráva, listí, větvičky, piliny, hobliny, kůra, třísky, dřevěný popel, trus hospodářských zvířat či skořápky z ořechů. Na druhé straně pak stojí naprosto nevhodné věci – kosti, maso, tuky, chemicky ošetřené materiály, rostliny napadené nejrůznějšími nemocemi, slupky tropického ovoce, pecky, uhelný popel, časopisy, plasty, kovy, kameny a sklo. Stačí zapojit zdravý selský rozum a vyhnete se problémům při kompostování.

Přečtěte si:   Díl první: Kompostujeme po celý rok

V každém případě musí vstupní materiál obsahovat organické látky pro výživu mikroorganismů – bakterie, červi, žížaly. Je nutné materiál pravidelně míchat, čímž se provzdušňuje. Hrubší suroviny drťte na menší části. Budete-li dodržovat těchto několik základních pravidel, můžete se těšit z kvalitního kompostu pro hnojení.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *