O tom, že luštěniny jsou zdraví prospěšné, toho bylo napsáno už mnoho. Především o čočce, hrachu a fazolích a o jejich přípravě na sto způsobů. Jedna z luštěnin však zůstává tak trochu opominuta. Přesto díky vhodné přípravě z ní je možné vyrobit chutné a především nesmírně zdravé pokrmy. Seznamte se s Popelkou mezi luštěninami – cizrnou.

Tyto nenápadné světlé kuličky obsahují vysoké množství sacharidů, přibližně 15-30% bílkovin, velmi užitečnou vlákninu, v bohatém množství železo, dále důležitý hořčík, fosfor a zinek. Z vitamínů v ní najdete B15 (kyselina pangamová), B2, B6, E, C a provitamín A. Je zdrojem vápníku, kyseliny listové a linolové.

Cizrna je udatným bojovníkem s mnoha nepříteli zdraví a výtečným pomocníkem pro jeho udržení.

  • Dokáže účinně pomoci v boji s cholesterolem, jenž je znakem dnešní uspěchané doby a nezdravého stravování. Obsahuje vysoce kvalitní tuky, napomáhající snižování hladiny cholesterolu v krvi. Sama žádný cholesterol neobsahuje. Díky svým vlastnostem je tak vhodná jako prevence proti arteriosklerotickým změnám.
  • Napomáhá stimulovat tvorbu kolagenu a dokáže tak zlepšit stav pojiv a chrupavek.
  • Její vláknina stimuluje peristaltiku střev a předchází tak zácpě.
  • Posiluje nervovou soustavu a konzumovat by ji měli ti, kdož trpí nadměrným stresem a depresemi.
  • Je vhodná pro diabetiky a celiaky, neboť udržuje hladinu cukru v krvi a neobsahuje lepek.
  • Její konzumace je vhodná pro těhotné ženy pro obsah kyseliny listové.

Historie cizrny, jinak také římského hrachu, sahá více než 7500 let zpátky. Tehdy jí na chuť přišli obyvatelé jihovýchodního Turecka či třeba Sýrie. Dnes se pěstuje po celém světě  a mezi její největší pěstitele patří Indie. Můžete vyzkoušet si ji vypěstovat i sami, neboť péče o ni není náročná. A nemusíte k tomu mít hned obrovskou zahradu, cizrnu je možné pěstovat třeba na terase či na balkoně. Stačí nechat ji naklíčit, zasadit, zalévat a posléze sklidit její lusky.

Přečtěte si:   Prezidentská amnestie

A jak si na ní můžete nejlépe pochutnat? Receptů existuje spousta a lze z ní připravit jak salát či polévku, tak syté hlavní jídlo. Vždy je však třeba cizrnu před upracováním nechat namočenou, aby změkla, nejlépe přes noc. Vyzkoušejte třeba špenátovo-cizrnové karí:

Na 4 porce budete potřebovat budete menší cibuli, 3 stroužky česneku, kousek zázvoru (aby po rozmixování z něj byla cca kávová lžička), 1 lžíci olivového oleje, 2 lžíce červené kari pasty. Dále jednu plechovku loupaných rajčat (400g),200 gsuché cizrny, 300 –500 gčerstvého špenátu (může být i zmrazený).
Cizrnu přes noc namočte. Cibulku, stroužky česneku a nastrouhaný zázvor rozmixujte, směs opečte na rozpáleném oleji. Přidejte kari pastu, po chvíli také rajčata, čajový hrneček vody (cca 250 ml) a cizrnu. Až se směs začne vařit, snižte teplotu a vařte cca 30 minut. Nakonec vmíchejte špenát. Kdo má rád slanější jídla, může si karí přisolit. Chutná dobře s pečivem.

Milovníci salátů si mohou připravit cizrnový salát s tuňákem:

Potřeba je150 guvařené cizrny, 1 menší až střední cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, 1 plechovka tuňáka, 3 vajíčka vařená natvrdo, na zálivku pak lžíce bylinkového octa, 1 lžička cukru, pepř, sůl.
Na oleji zlehka osmahněte cibuli a rozetřené stroužky česneku, přidejte tuňáka, promíchejte a prohřejte. Pak směs smíchejte s cizrnou a nasekanými vejci a dochuťte zálivkou.

 

 

 

 

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *