Hluchavka bílá

Hluchavka bíláLéto je časem k procházkám v přírodě. Pokud se vám nechce sportovat a jen tak koukat kolem, zkuste se zabavit nasbíráním rostlinek, jaké se vám zaručeně budou hodit na různé neduhy.

Mateřídouška do zásoby
Rostlinka z volné přírody i ze skalek. Na sběr se vrhněte od června do září. Nůžkami odstřihujte nadzemní nezdřevnatělou nať v době květu. Dejte si pozor, abyste nepoškodili kořeny. Vždy na místě nechte část kvetoucích lodyh, aby z přírody úplně nevymizela. Okamžitě po sběru ji sušte ve stínu za nízkých teplot, nejlépe na půdě s dobrou výměnou vzduchu. Tam je rozprostřete na čisté podložky v tenkých vrstvách. Dobře usušená si zachovává původní barvu a vůni. Můžete si sušenou naplnit malý polštářek pro super usínání.

Hluchavka bílá – užitečný plevel
Roste skoro všude, obtěžuje a nemusí tolik, protože vy její kvítky využijete. Jedná se o hluchavku bílou. Sbírají se bílé kvítky od května do srpna. Je to pěkná choulostivka, proto ji sbírejte jen za suchého počasí. Kvítky si ukládejte volně do košů vyložených látkou nebo papírem. Nesmí se pomačkat ani zapařit. Pak by zhnědla a úplně ztratila svou léčivou moc. Sušte ji co nejrychleji ve slabých vrstvách ve stínu při dobrém větrání. Nepřevracejte! Můžete dosušit umělým teplem, ale nepřesáhněte teplotu 35°C.  Dobře usušené kvítky mají žlutobílou barvu a medovou vůni. Skladujte ji v dobře uzavřené nádobě či dobře utěsněných plechovkách. Chraňte ji před světlem.

Přečtěte si:   Přinášíme vám tipy na garážová vrata

Léčivý lipový květ
Sbírá se za suchého počasí v červnu až červenci v polovině rozkvětu, než se začnou tvořit plody. Ty do sušení nepatří. Jinak sbírejte celé květenství i s podpůrným listenem. Sušte rychle ve stínu na vzdušném místě v načechraných slabých vrstvičkách. Snadno se zapařuje a tmavne. V žádném případě ji nesušte na slunci a při teplotě nad 35°C. Správně usušená si zachovává původní barvu a jemnou aromatickou vůni.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *