Ptáte se, jak snadno přinést přírodu do rušného města plného smogu? Pomocí zelených střech! Sice se nejedná o žádnou novinku, i když mnozí lidé tuto vymoženost považují za prvek posledních let, trend originální až exotický. Kromě toho, že zelené střechy vypadají skvěle, mají i mnoho ryze praktických vlastností.

Plánujete, že byste si také jednu takovou zelenou střechu vybudovali? Tak to pamatujte, že každá střecha snáší odlišné zatížení konstrukce, nelze si tedy nad hlavou jen tak bezmyšlenkovitě nasázet desítky rostlin, aniž byste čekali, že vše bude takzvaně ok. To tedy opravdu ne. Traviny a rostliny většího vzrůstu potřebují více substrátu, počítejte tedy i s mnohonásobně větším zatížením střechy. Možná se to nezdá, ale hmotnosti zemin se velice rychle nasčítají a může dojít ke zborcení celé konstrukce střechy, respektive domu. Avšak nebojte, na druhou stranu tu jsou netřesky a zimovzdorné sukulenty, jež si vystačí opravdu s málem, stačí totiž tenká vrstva zeminy.

Říkáte si, že jen vysázíte stromečky a jinou zeleň a máte do konce života vystaráno? Ale kdepak. Vegetační, tedy zelená střecha není bez údržby. Alespoň dvakrát ročně je třeba střechu ošetřit – přihnojit, odstranit nechtěné nálety, zkontrolovat zanesené okapy… Že máte jen maličkou plochu, kterou se ani nevyplatí přetvářet na zelenou střechu? Tak to jste na omylu. Zazelenat se mohou i opravdu malé plošky – i garážový přístřešek, dokonce pak i přístřešek u vchodu. A vypadá to pak kouzelně, stačí se podívat pro inspiraci na internet. Pravou specialitou pro tyto miniplochy jsou voňavé kytičky – tymián, levandule, oregano… Fantazii se meze nekladou. Kdo by pak nechtěl zajít si ustřihnout kousek bylinky do polévky ze střechy?

Přečtěte si:   Čím barevnější zahrada, tím lepší
Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *