Řecký ostrov Santorini je bez nadsázky ráj, který se zrodil ze sopečného pekla. Sopečný výbuch byl tak obrovský, že z původního ostrova zůstaly jen zbytky, které mají dnes tvar půlměsíce. Obklopující ohromný zatopený kráter – tzv. kalderu.

Jedním ze strategických míst pro výlety po ostrově a zároveň tamním vyhlášeným letoviskem je malé městečko Kamari. Stojí přímo u kolonády podél pláže s černým pískem. Majitelé taveren na této kolonádě se předhání v tom, co hostům nabídnout a tak přímo u vchodů se tu v akváriích prohání nejrůznější ryby a mořské potvory, které končí v žaludcích návštěvníků. Z Kamari jezdí autobusy do hlavního města Fira. Tam je možné přestoupit na spoje do dalších měst a částí ostrova. Kdo má dobrodružnější povahu, může si zapůjčit skůtr nebo třeba čtyřkolku. Ta je pro poznávání ostrova ideální. Není vám na ní horko, je stabilní a dostanete se s ní prakticky všude.

Jedním z nejoblíbenějších a také nejhezčích míst je pohádkové  město Oia. Zíďky, které oddělují jednotlivé malé domky se stejně malými dvorky, sahají člověku sotva po kolena. Hluboko dole je moře a jeho voda je temně modrá jako inkoust. Malebnosti zdejšího ostrova využívají místní hoteliéři a v luxusních hotelech zabudovaných ve skále nabízí speciální pobyty pro strávení líbánek. V nedalekém městečku Imerovigli můžete narazit třeba na pohádkový hotel Honeymoon. Projít Oiu tam a zpátky trvá chvíli, neboť městečko je opravdu neveliké. Přesto v každé vteřině nabídne něco nového. Kouzelná pohádková zákoutí, tyrkysové oko bazénu s bělostnými slunečníky, maličké dvorky a terásky.

Další místo na ostrově, starověká Thira, je dnes rozsáhlou archeologickou lokalitou. K vidění tu jsou základy původních domů, divadla, svatyní a mnoha dalších objektů. Je odtud pěkný pohled na nejvyšší horu ostrova. Pokud chcete vidět město jako z letadla, stačí se na ni vydat.Jmenuje se Profitis Ilias a její nadmořská výška je 565 metrů. Kromě neuvěřitelného výhledu po celém ostrově je na jejím vrcholu k vidění klášter stejného jména.

Přečtěte si:   Tunis, jak ho neznáte (lokalita Tabarka)

Navštívit Sanotorini znamená nenechat si utéct zážitek v podobě výletu lodí k srdci kráteru. To tvoří dva ostrůvky, Nea Kameni a Palia Kameni. Turista tu kráčí po nezvyklém povrchu a mrazí ho z pomyšlení, že se nachází na dosud aktivní sopce. Jsou tu dokonce cítit i sirné plyny. Sopka je o spoustě prachu a kamení, přesto je to nezapomenutelný zážitek. Cestou zpět výletní lodě na chvíli kotví u ostrůvku, u něhož vyvěrají teplé prameny a turisté mohou do teplé a rezavé vody skočit přímo z paluby.

Snad i zapřísáhlý abstinent by se po ochutnání zdejšího vína dal na cestu hříchu. Víno tu díky sopečnému podloží má velice specifickou a výbornou chuť. U silnice z Mesarie do Kamari je Muzeum vinařství a zavazadla turistů při návratu většinou bývají o nějakou tu lahev vína, které nekoupíte nikde jinde, těžší.

Na ostrově naleznete vyhlášenou pláž Vlychada s bizardními tvary skal, jejichž světlá barva silně kontrastuje s černým pískem.  Další vyhlášenou pláží je pro změnu pláž červená, jak se jí opravdu říká, kde je červený písek i kamení  A tak je-li vaším přáním ocitnout se alespoň na chvíli v pohádce, navštivte překrásný ostrov Santorini.

 

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *