Klasická tuzemská příloha k hlavním pokrmům – brambory, mají více pozitiv, než se o nich všeobecně ví. Jsou zdravé, dokáží napomáhat při některých zdravotních potížích a navíc, což ocení zejména ženy prahnoucí o štíhlém těle, jsou také vhodnou stravou při boji proti obezitě. Chce to ovšem zachovávat jistá pravidla. 

Díky vysokému obsahu draslíku v bramborách mají příznivý vliv na náš kardiovaskulárním systém. Jejich pravidelná konzumace napomáhá udržet zdravé a silné srdce a rovněž tak cévní systém. Mohou dokonce přispět k dobrým výsledkům při léčbě vysokého krevního tlaku.

Jelikož draslík a sodík, který brambory obsahují, dokáží prospívat správnému metabolismu a stimulovat odvodňování a činnost ledvin, mohou pomoci nám tyto potíže eliminovat.

Brambory dokáží navodit pocit sytosti,přičemž množství, které člověka zasytí zároveň představuje pouze nízký přívod energie. Jsou proto vhodnou stravou v prevenci proti obezitě. Je ale důležité vyvarovat se při jejich konzumaci spojení s máslem, smetanou či majonézou, což jsou pokrmy, s nimiž jsou brambory často spojovány a servírovány. Při boji s kily navíc je rovněž třeba vynechat jídla z brambor, která obsahují příliš mnoho tuku. Patří mezi ně například bramborák, který při tepelné úpravě nasaje značné množství tuku, nebo třeba také bramborový salát, jehož součást tvoří majonéza. Bramborový salát ano – pokud namísto majonézy použijete jogurt. I tak si na něm určitě pochutnáte.

Přečtěte si:   Trápení s pigmentovými skvrnami

Při tepelné úpravě brambory přicházejí o část žádoucích nutričních látek. Snažte se proto připravovat je způsobem, který tyto ztráty dokáže minimalizovat, například brambory vařit v páře. Pakliže dokážete tento tradiční pokrm pozřít i se slupkou, pak vězte, že právě slupka obsahuje největší část bramborové vlákniny a přímo pod ní jsou soustředěny další látky, mající pozitivní vliv na naše zdraví, například vitamín C. Nezapomeňte však na důkladné umytí brambor před tím, než je dáte vařit.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *