Kdo zavítá do Egypta, zajisté prahne po tom vidět jeden ze sedmi divů světa. Egyptské pyramidy jsou posledním dochovaným dědictvím našich předků. Nutno podotknout, že pokud čekáte tuny písku a honosné pyramidy, které na vás dýchají svou unikátní architekturou a jistou dávkou tajemství, jež v sobě pravděpodobně skrývaly, budete z kruté reality poněkud rozmrzelí. Pyramidy totiž již zdaleka nejsou tím, co bývaly.

Egyptští piráti silnic

Způsobů, jak se vydat po stopách egyptských pyramid není mnoho. Ve skutečnosti se zde můžete dostat pouze autobusem nebo letadlem. Patříte-li mezi milovníky pohody a luxusu, za letadlo si ochotně připlatíte. Chcete-li ušetřit nějakou tu „korunu“ na suvenýry, využijete služeb místních autobusáků. A zde na vás čeká první kámen úrazu. Cesta za pyramidami je opravdu dlouhá a náročná. Všichni, kdo již měli tu čest poznat jízdu egyptských pirátů silnic, mi zajisté dají za pravdu, že po vystoupení z autobusu si připadáte jako znovuzrození. Ale abychom nepředbíhali.

Strastiplná cesta mezi odpadky

Většinu cesty jedete po silnici, kterou lemují tuny špinavého „písku“. Pokud jste si naivně (jako většina turistů) představovali cestu zlatavou pouští, na jejímž konci na vás čekají honosné stavby, budete zajisté nepříjemně zaskočeni. Posledních pár kilometrů se proplétáte miniaturními uličkami, které jsou plné odpadků, žebráků a obchodníků s kdečím. Cestu navíc lemují polorozpadlé „příbytky“, modernější vilové čtvrti, rozbořené panelové domy a nejrůznější druhy rádoby obchodů se vším možným. A najednou průvodce vítězně zvolá: „Po levé straně můžete vidět vršky pyramid!“ Jaké překvapení, když mezi slumy a městskou zástavbou spatříte něco, co zdánlivě pyramidy vskutku připomíná.

Přečtěte si:   Za vysněnou dovolenou od německých CK s RUDOLF REISEN!

Pyramidy uprostřed sídliště

Ať zní tento podnadpis sebevíc nadsazeně, skutečně odpovídá realitě. Se strachem v očích projíždíte městskou zástavbou a před sebou vidíte ony „divotvorné“ památky, které jsou do posledních pár metrů obestavěné domky, obchody, skládkami a odpadky. Po této šílené cestě vás průvodci vypustí na obhlídku, kterou vám však kazí pokřikující Arabové ve snaze vnutit vám své předražené zboží. V horším případě vás rovnou bombardují nabídkami ke sňatku.

Ale abychom nebyli tolik pesimističtí

Když už u samotných pyramid stojíte, cítíte jistou pokoru a obdiv k předkům, jenž se o výstavbu tohoto monumentu postarali. Tato pokora však bohužel není vlastní místním obyvatelům. Kdo tento poslední ze sedmi divů neviděl, má poslední možnost. Kdo ví, jak dlouho pyramidy nápor egyptských domorodců ještě vydrží. Oproti tunám opracovaných kamenů si připadáte opravdu miniaturní. Dříve bylo možno na některé z pyramid vystoupat a prohlédnout si hlavní měst Káhiru z ptačí perspektivy. Dnes to však již není možné. Pyramidy se totiž údajně sesouvají.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *