Alexandr čínský neboli „Číňan“, se řadí mezi velké druhy papoušků a vyniká svým zbarvením, složeným převážně z modré a několika odstínů zelené. V dospělosti dorůstá až 50 cm, kdy něco málo přes polovinu délky tvoří tělo a zbytek ocas. Jako většina velkých papoušků, se i tento dožívá vyššího věku, který může dosáhnout až 25 let, takže se jedná o mazlíčka a starost zároveň na podstatnou část majitelova života, což je dobré si uvědomit.

Je velmi aktivní a společenský, takže je vhodné, pokud je chován alespoň v páru. V případě, že sám, vyžaduje z Vaší strany dostatečnou pozornost a péči, za kterou se Vám odvděčí svou hravostí či naučením pár slov.

Jednoznačně, není vhodné, je-li chován v bytě resp. Klasické kleci. Zaprvé je poměrně hlučný, a to v tu nejméně vhodnou dobu, tedy ráno a k večeru. Zadruhé potřebuje vzhledem ke své velikosti dostatek prostoru pro létání. A toto kritérium splní pouze voliéra o min. rozměrech 5x2x2 m pro jeden pár. Přebývání ve venkovních voliérách mu nevadí ani v chladnějším období. Ve volné přírodě, se totiž vyskytuje v horských oblastech Číny a Tibetu, kde dochází i ke znatelným teplotním výkyvům.

Přečtěte si:   Krokodýlí ZOO Protivín

Přesto by měla být povinnou součástí voliéry i budka, poskytující útočiště v případě nepříznivého počasí. Máte-li pár, poslouží i jako místo pro hnízdění. Další potřebnou výbavou, je dostatečné množství větví na okus, nejlépe ovocných, není to však podmínkou. Dále nezapomeneme ani dostatečně velká bidla k sezení, odpočinku atd., která stejně jako větve pravidelně měníme. Alexandři čínští mají rádi vodu, takže voliéru doplníme i o misku s vodou, kterou minimálně jednou denně měníme, aby byla stále čistá.

Jako krmení, lze použít směsi zrnin pro velké papoušky, které pro zpestření obohatíme o ovoce jako jablko nebo banán. Ze zeleného krmení podáváme jetel, pampelišky nebo kopřivy. A abychom předešli nemocem, nesprávnému vývoji papouška či jiným potížím, přidáváme i vitamíny. Nejlépe ve formě granulí.

Pokud si chcete Alexandra čínského pořídit, doporučujeme nákup u chovatele, kde Vám většinou rádi poradí s chovem nebo pomohou se sestavením páru resp. Určením pohlaví zvířat. Za předpokladu, že se jedná o mladé jedince, není určení pohlaví vždy snadné a jednoznačné.

Více v odborné literatuře

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *