Tak, a je tady další článek o chovu terarijních zvířat pro začátečníky. Tentokrát si popíšeme základy chovu Gekona obrovského (Gekko gecko), vyskytujícího se na území Asie.  A i přes to, že se honosí názvem Obrovský, jeho rozměry tomu příliš neodpovídají. Dorůstá totiž délky v rozmezí 25-40 cm, kdy uvedená maximální délka je pouze ojedinělá, a platí to pouze u samců, jelikož jsem větší, než samice. V noci, kdy jsou aktivní, vydávají různé zvuky podobné štěkotu.

Gekon obrovský je u nás poměrně hojně rozšířen, takže jej snadno seženete u chovatele, což je lepší varianta, nebo v každém druhém zverimexu.

Chov Gekona obrovského je snadný. Je však třeba mít na paměti, že jde nesnášenlivé zvíře, schopné pořádně kousnout nejen Vás, ale i další jedince v teráriu. Proto je chován nejčastěji jednotlivě. Pár či skupinka je rovněž možná, ale pouze za předpokladu, že se v teráriu nachází pouze jeden samec. Samička snáší cca. třikrát do roka jedno až 2 vejce, která lepí na terárium nebo jiné pevné předměty. K líhnutí dochází přibližně po půl roce.

Co se prostoru týče, je to podobné, jako u Chameleona. Gekon Obrovský rád a velmi obratně šplhá, takže rozhodující je výška terária. Literatura uvádí, že pro jednoho chovance postačí rozměry 50x50x60 cm (šxdxv), ale doporučuji alespoň 60x60x80 a pro pár či skupinu o třech jedincích pak 80x80x100.

Přečtěte si:   Znáte psí školky?

Samotné terárium by mělo disponovat větším počtem silnějších větví, po nichž by mohl Gekon šplhat. Od věci nejsou ani různé zídky a vyvýšeniny. Jako každá noční zvířata, tak i Gekoni obrovští potřebují místo, kde se mohou přes den schovat, a kde na ně nebudou svítit zářivky, ty by neměly osvěcovat celou plochu terária, ale jen větší část a mimo úkryt. Denní teplotu udržujeme mezi 25-33 stupni. V noci snižujeme na 20-23 stupňů.

Rovněž dbáme na dostatečnou vlhkost kolem 60%-70%. Za tímto účelem dvakrát denně rosíme, nikdy však přímo na zvíře. Vhodné je pro snadnější udržování vlhkosti umístit do terária misku s vodou. Gekon sám ji nepotřebuje. Tekutiny získává právě z orosených listů rostlin v teráriu.   Rostliny by měly být větší či robustnější, jinak hrozí, že budou obyvatelem terária brzy zničeny.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *