Léto pomalu končí a opozdilí motýli se ještě vyhřívají na rozkvetlých květinách. Krása motýlích křídel bude zanedlouho pryč a tak můžete vyrazit s fotoaparátem do přírody a pokusit se zachytit jejich krásu, než s chladnými dny zmizí úplně.

Možná se vám to zalíbí a fotografování motýlů se stane vaší vášní. Aby vaše fotky ale byly pěkné,  stojí za to dozvědět se o těchto malých krasavcích víc. Jinak lehce nastane situace, kterou možná už  znáte: Rozhlédnete se po rozkvetlé louce, nad níž se vznáší množství pestrobarevných motýlích křídel a zamíříte objektiv svého fotoaparátu na krasavce, jenž se právě uvelebil na rozkvetlé kopretině. Tak, ano, ještě kousek, už je to skoro ono – a než zmáčknete spoušť, křídla zakmitají a v hledáčku zůstane jen osamělý květ.

Neexistuje a ani nemůže existovat návod na to, jak vyfotit krásu motýlů. Ale něco pro to udělat přece jen můžete: seznamte se s nimi, prosím. Vyzbrojte se trpělivostí a využijte několik osvědčených  poznatků o chování motýlů.

V závislosti na denní době se motýli věnují příjmu potravy, hledání partnera, páření a odpočinku.Poměrně dobře dostupným je motýl sající nektar z květů. Tam, kde je větší květenství, se obvykle vyskytuje i větší množství motýlů. Přiláká je i přezrálé či spadané ovoce nebo minerály na vlhké zemi. Hodující motýl je méně ostražitý i když také ne každý. Bělásci rezedoví, stejně jako žluťásci jižní na jednom květu mnoho času nestráví, ale zabráni do sání v tu chvíli příliš pozornosti narušiteli nevěnují. V klidu stačíte udělat jeden nebo i dva snímky. Naproti tomu jsou druhy motýlů, kteří tráví na jednom květu i celé minuty, ale jejich ostražitost nepoleví a vyfotit takového motýla je úkol hodný Davida Caperfielda. V každém případě však motýl v akci je lepší cíl, než motýl odpočívající. K tomu se dostanete jen složitě a pracně ho budete hledat, protože se skrývá v trávě, na stromech či mezi kameny a některé druhy při tom spoléhají na své ochranné zbarvení. Dobře známí žluťásci se skrývají v trávě a při vyrušení rychle odlétají, modrásci usedají spíše na nápadných místech a nepřeletují daleko.Odpočívající motýl je paradoxně velice ostražitý.

Přečtěte si:   Noc literatury 2012

Motýli jsou živočichové studenokrevní a jejich aktivita je závislá na teplotě těla. Je tak velký rozdíl mezi motýlem slunícím se, ukládajícím se ke spánku nebo motýlem ztuhlým ranním chladem.V dopoledních a podvečerních hodinách se často sluní, aby udrželi optimální teplotu a mohli se co nejlépe pohybovat. Slunící se motýl nastavuje rozevřená nebo naopak složená křídla kolmo na sluneční paprsky. Denní motýli jsou aktivní za slunečního svitu a při trvale zatažené obloze se většinou schovávají do úkrytů.

Takže až se rozhodnete vyrazit na lov motýlích fotografií, mějte na paměti, že trpělivost přináší nejen růže, ale i krásné fotky motýlů!

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *