Sůl je sice nad zlato, ale dovede si představit život bez sladkostí? Nebo jen bez cukru? Jako pelyněk dokáže být hořký i neslazený čaj a neméně hořce může působit třeba i černá káva.

Dokud jste s pohledem do zrcadla spokojená, můžete mlsat do hrdlo ráčí. Můžete sníst třeba i tabulku čokolády na posezení, do hrnku s čajem hodit klidně čtyři kostky cukru. A pokud máte dobrý metabolismus, dokonce ani výsledky laboratorních testů nemusí být proti vám. Ovšem běda, když si vaše tělo začne tvořit zásoby v duchu Co je tlusťoučké, to je roztomilé! Potom při míjení cukrárny zrychlíte krok, odcházíte z místnosti, kde si kolegyně dává ke svačině domácí švestkový koláč bohatě sypaný žmolenkou a snažíte se naučit žít s neslazenými nápoji, které vám jdou pod nos stejně, jako Drákulovi česnekový odvar.

Nabízí se alternativa – umělá sladidla, ale ani ona nejsou tím nejlepším, co můžete pro své zdraví udělat. Některé jejich druhy balancují dokonce na hraně, zda vám prospívají nebo škodí. Co si tedy počít?

Možná, že jste už slyšeli o rostlince jménem Stévie sladká, nebo také stevie cukrová či medové lístky. Komplex sladkých látek obsažených v této rostlině je několikanásobně vyšší, než v řepném cukru. Je tak jeho výtečnou alternativou a je možné ji používat dlouhodobě. Její vliv na lidské zdraví nejen, že nemá negativní dopad na vaše zdraví, ale navíc se zkoumají i její případné protinádorové účinky.

Přečtěte si:   Vánoční dárek pro velké i malé

Trvalka Stévie dorůstá výšky cca 50 cm. Je to teplomilná rostlina, jejíž původ lze hledat v Paraquayi a v Brazilii, kde ji používali odedávna nejen jako sladidlo, ale rovněž pro její léčivé vlastnosti, například proti vysokému tlaku, depresím a únavě. Stévie také rozšiřuje cévy a dokáže snižovat krevní cukr. Kromě toho, že vám nápoj osladí, má také jednu vlastnost, kterou jistě oceníte – dokáže zahánět chuť na sladké.

Stévii si můžete pěstovat doma, ale pokud nemáte zahranické nadání ani čas, stačí zajít do lékárny a sladidlo ze Stévie si jednoduše zakoupit tam. Má poněkud odlišnou chuť od cukru, ale třeba na olivový olej si člověk také nejprve musel zvyknout, než mu zcela přišel na chuť.

 

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *