Ne každý má doma rybičky nebo chlupatého domácího mazlíčka. Někdo si pořídí domů i stvoření připomínající tak trochu dráčka. Jemnuje se LEGUÁN ZELENÝ. 

Jeho domovinou je Jižní a Střední Amerika, kde žije v deštných pralesích v blízkosti jezer, řek či močálů. Byť vypadá dost těžkopádně, dokáže se pohybovat velice hbitě a nejen rád, ale i dobře plave. Za to, že tak trochu připomíná tohle stvoření draka, může především jeho trnitý hřeben, táhnoucí se od hlavy až na ocas. Podobnost s drakem umocňuje také kožní lalok pod hrdlem, opatřený trnitým hřebenem.Jeho hlava je pokrytá nestejnoměrně velkými štítky a s poměrně štíhlým trupem ji spojuje krátký krk. Celé jeho tělo pokrývají drobné šupiny. Leguánovy dlouhé prsty jsou zakončené lehce ohnutými drápy. 

Leguán  zelený se dá až překvapivě dobře ochočit. I proto ho můžete dokonce vodit na vodítku jako pejska. Je mírný, velmi inteligentní a zvídavý. Protože je náročný na prostor, je dobré mu poskytnout možnost dostatku volného pohybu. V létě mu uděláte radost například zahradním výběhem, ale rád se proběhne i po bytě.

Jako každé doma chované zvíře by měl mít své zázemí a vlastně i soukromí. Pro chov leguána je vhodné přiměřeně velké terárium, které by mělo být vyšší než delší. Dno je vhodné vystlat substrátem, například rašelinou s pískem. Leguán má rád teplo a ideální teplota v teráriu je přes den mezi  25 –30 stupni celsia, měl by mít možnost vyhřívat se pod žárovkou, nebo na vyhřívacím kámeni. V noci mu stačí 20 – 22 stupňů. Leguán potřebuje pohyb, což v jeho případě představuje hlavně šplhání. Naaranžujte mu do terária proto větve, nezapomeňte je ale stejně, jako ostatní dekorace, dobře upevnit. K espokojenosti potřebuje také nádobu s  čistou vodou, kterou denně měníme. Leguán je vodomil a je vhodné ho denně rosit, pokud možno i dvakrát.

Přečtěte si:   ZOO Chleby - malá zoo, která má co nabídnout

Dospělý leguán je převážně býložravec. Pro jeho dobrou kondici je důležité je pestré a kvalitní krmivo. Můžete mu podávat salát, čínské zelí, pampelišky, do krmení je však třeba přidávat vitamíny. Ke koupi jsou vitamíny pro plazy, dokonce konkrétně pro leguána zeleného. Pochutná si také na jablku, banánech, švestkách, nebo hroznovém víně, má rád i mrkev i sladkou papriku. Všechno je třeba nastrouhat nebo nakrájet na malé kousky, aby se jimi nezadusil.

Leguán je sice trochu nezvyklý domácí mazlíček, ale při správné péči vám dokáže udělat radost jako každé jiné zvíře.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *