HousleJen o jednom z hudebních nástrojů se říká, že se dokáže smát i plakat. Rozdíl mezi tóny tklivými a veselými pozná i člověk s absolutním „hluchem“. Jedná se o housle, nejmenšího člena rodiny houslových nástrojů.

Když „efa“ dobře zní…
Housle mají v klasické hudbě hlubokou tradici. Hrají prim v řadě hudebních děl a většina skladatelů jim věnuje ve svých skladbách značný prostor. Jsou smyčcovým nástrojem, opatřeným čtyřmi strunami. Na jejich horní desce jsou vyřezané dva otvory mající tvar písmene „f“, tzv. efa, které umožňují dobrý přenos zvuku zevnitř houslí. Zahrát na ně je možné klasiku i moderní melodie. Ovšem jsou opředené mnoha zajímavostmi a různými „NEJ“, jako snad žádný jiný hudební nástroj.

Na housle z mramoru si zahrál virtuos Jaroslav Svěcený
Tak například sochař Jan J. Řeřicha vyrobil housle z mramoru. Řadu let zkoumal vlastnosti tohoto kamene a v roce 2002 ve spolupráci se známou houslařskou rodinou Špidlenů vytvořil funkční mramorové housle. Byly vyrobené z tmavozeleného a bílého klasického mramoru a darem je dostal náš přední houslový virtuos Jaroslav Svěcený. Ten je později věnoval do sbírky Muzea hlavního města Prahy.

Děvet kilo křišťálu
Další zajímavé housle jsou vyrobené z křišťálu. Jejich autorem je Jaroslav Dave Šlechta. Pravda, tyto housle se také trochu „pronesou“, neboť váží devět kilogramů. Exponát představilo pelhřimovské Muzeum rekordů a kuriozit.

Housle nedozírné ceny z rukou starých mistrů
Skutečně kvalitní housle nejsou žádná levná záležitost. Jejich hodnota se bez problémů vyšplhá k cifře, za kterou by se dal pořídit nejen dům, ale i výstavní rezidence. Nejproslavenější kousky pochází z dílen houslových mistrů Stradivariho a Guarneriho a jejich cena je doslova nedozírná. Aby na ně vůbec hráči mohli hrát, pořizují si je movití sponzoři, kteří je slavným umělcům půjčují. Proč to dělají? Není to hráčovy „krásné oči“, ale proto, že hraje-li na ně slavný hráč, cenu houslí to ještě zhodnotí.

Přečtěte si:   Darujte svým blízkým originální dárek

Lady Blunt za téměř 16 000 000 USD
A jak drahé vlastně housle mohou být? Pro vaši představu:  slavné Stradivariho housle Lady Blunt z roku 1721 byly prodány za téměř 16 000 000 USD. Konkrétně za 15 900 000 USD. Tento nástroj vděčí za své jméno své první majitelce, lady Anne Blunt, vnučce básníka lorda Byrona.  To takové housle Wallace Hartleyho oproti nim byly téměř „za hubičku“ – jejich odhadovaná cena je 600 000 USD. A to i navzdory tomu, že se jedná o nástroj houslisty lodní kapely hrající na palubě Titaniku. Nad houslemi se na rozdíl od majitele nezavřela 14. dubna 1912 voda.

Za houslemi na Housle
Pokud by vám však z jakéhokoliv důvodu tóny houslí nezněly lahodně, můžete vyzkoušet housle zcela jiné. Stačí se vypravit za stejnojmennou přírodní památkou známou pod názvem Housle, kterou najdete na severozápadním okraji Prahy u Lysolají. Jedná se o přibližně 25 metrů širokou a 20 – 30 metrů hlubokou rokli. Tato romantická rokle končí strmou skalní stěnou, přes kterou po deštích přepadá vodopád. Prochází tudy naučná stezka.  Začíná v Lysolajích u „zázračné“ studánky u kaple Panny Marie Sedmibolestné a prochází přes bývalou pískovnu, kde se nachází ovocný sad až na okraj rokle. Zpočátku vede po zpevněném chodníku, pokračuje po lesních cestách a pěšinách. Vaše cesta může vést po naučné stezce až na konec rokle, nebo můžete odbočit po modré turistické značce a vydat se vzhůru svahem do lesa, projít horní okraj rokle k jejímu konci a zamířit na zdejší vyhlídku. Trasa má obousměrně dohromady něco přes půl kilometru. Pro zpestření můžete vyzkoušet obě varianty a lépe se tak s oblastí „Houslí“ seznámit. A pokud by vás ani tyto housle neuspokojily, vyzkoušejte třeba naprosto dokonalý cukrářský výrobek, který je s přimhouřenýma očima od těch pravých houslí téměř k nerozeznání.

 

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *