Zelený obývák

Zelený obývákKrásné letní dny vyzývají k tomu, aby si jich člověk dosyta užil. Je škoda prosedět krásný letní podvečer u kuchyňského stolu, zatímco na vaší zahradě pobíhá jen spokojený pes. Není to tak složité a vy můžete trávit tyto příjemné chvíle venku. Vytvořte si zelený obývák!

Takovým místem nemusí být nutně zahrada, ale může jím být i terasa, ať už je situována v patře domu, nebo ústí do zahrady a prakticky navazuje na obytnou místnost. Vliv na to, jak se na terase budete cítit závisí na materiálech, které zvolíte při výběru podlahy, zahradního nábytku i na výběru květin a rostlin.

Podlaha by měla být v každém případě pevná a rovná. Prakticky nezničitelná a praktická je venkovní dlažba, krásná, ale méně praktická a ve vlhkých podzimních měsících a v zimě kluzká je podlaha dřevěná. Za nejpůsobivější lze označit podlahu z kamenných desek, ale i ze starých pálených cihel. Při pokládání podlahy vašeho venkovního obýváku je nutné mít na zřeteli, aby směrem od domu byl veden mírný spád.

Slunce hřeje sice krásně a chvíli si na něm posedět bývá příjemné, ale kdyby vám pražilo do šálků a knih celý čas, který na terase strávíte, už by tomu tak asi nebylo. Pro tento případ je vhodné částečné zastínění. Můžete sice zvolit na trhu dobře dostupné markýzy, nebo různé plastové stříšky, ale není nad přírodní materiály a dřevěnou pergolu. Tu hravě obrostou popínavé rostliny a vytvoří tak přirozenou ochranu před prudkými slunečními paprsky. Nemějte obavy z toho, že v zimních dnech vám bude tahle zelená střecha stínit v interiéru – popínavé rostliny jsou opadavé, takže jejich stínu se dočkáte zase až s příchodem léta.

Přečtěte si:   Výhody a nevýhody polykarbonátových skleníků

U materiálu zahradního nábytku vede  kov a dřevo, které je teplejší a při kontaktu příjemnější. Není sice bezúdržbové, jako zmíněný kov, ale s dnešními ošetřujícími materiály je péče o něj již vcelku hračka.

Při výběru rostlin pro váš zelený obývák záleží na vkusu. Někdo dá přednost nenáročné zeleni, druhý je rád obklopen paletou pestrých květů. Vzhledem k tomu, že terasa bývá užívána již od teplých jarních dní, je možné zvolit květiny takové, které budou odkvétat postupně a budou tak lahodit vašemu oku až do zimy. Jarní cibuloviny zasazené v keramických květináčích vám přinesou svým barevným květenstvím dobrou náladu, v létě budou vás mohou potěšit třeba jiřiny svými velkými květy. Pro terasy jsou zvláště vhodné mobilní rostliny v nádobách. Stačí mít svou představu, zajít na začátku jara do zahradnictví a vybrat si takové rostlinky, které se vám budou líbit nejvíc a jimž se u vás bude dařit nejlépe.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *