DipLetní měsíce jsou oblíbeným časem grilování. Voňavé klobásky, šťavnaté plátky masa, ryby, klasické párečky a buřtíky, nově také sýry určené ke grilování. Do obliby se dostává také grilovaná zelenina.

Můžete si ogrilovat papriky, cukety, lilek, ale také třeba žampiony. Nevíte jak na to? Omytou a neloupanou zeleninu nakrájenu na proužky či plátky – cuketu a lilek na plátky, papriku na pruhy a žampiony na půlky. Promíchejte asi 5 lžic (dle množství zeleniny) s nastrouhaným či naškrabaným česnekem, solí, pepřem, přidejte provensálské koření a můžete přidat i pár kapek balsamikového octa. Zeleninu směsí potřete, případně ji na cca 20 minut předem do ní naložte. Na grilu ji pak přibližně 10 – 15 minut z každé strany grilujte. Vedle tohoto základního receptu na grilovanou zeleninu si můžete pochutnat třeba na grilovaných závitcích z cukety, grilovaných kukuřičných klasech nebo třeba bramborách. Fantazii se meze nekladou, a pokud jste to prozatím ještě nezkusili, budete příjemně překvapeni. Grilovaná zelenina je neprávem opomíjená a labužníci ví, o čem je řeč.

Aby chuť grilovaných pokrmů lépe vynikla, je vhodné použít některý z dochucovacích prostředků. Touto přílohou bývá nejčastěji hořčice. Plnotučná či kremžská, případně exotičtější, nebo některá z široké nabídky hotových přílohových omáček různých druhů. Může to být ale i jinak. Lahodnost pokrmu můžete podtrhnout i omáčkou či tzv. dipem, který si připravíte sami. Rychle a dle své momentální chutě.

Tatarka s kečupem a česnekem je výtečná!
Máte rádi tatarskou omáčku? A víte, že i ona může být základem jednoduché omáčky ke grilovanému masu, ale také ke stejně upravené zelenině? Stačí ze zakoupené skleničky tatarky odebrat cca jednu třetinu a tu doplnit kečupem – dle chutě jemným, nebo ostrým. Třetí ingredienci tvoří, rovněž v množství podle chutě, jemně nastrouhaný česnek. Stačí pak vše jen důkladně promíchat.

Lahodný tuňák
Mezi oblíbené patří dip z tuňáka. Budete potřebovat tuňákovou konzervu v olivovém oleji, 2-3 stroužky česneku, 2 lžičky kaparů, 2 lžičky limetkové (případně citronové) šťávy, 4 lžičky olivového oleje, cca 3 polévkové lžíce zakysané smetany. Vše smícháte a buď vidličkou důkladně rozmícháte, nebo prošleháte pomocí mixéru.

Přečtěte si:   Prezidentská amnestie

Sýr s modrou plísní dokáže zázraky
Milovníci vybraných chutí ocení dip vyrobený ze sýru s modrou plísní. Na deset deka sýru je zapotřebí jeden a půl násobek zakysané smetany, 2 lžíce majonézy a čerstvě vymačkaná šťáva z ½ citrónu. Důležité je vše utřít opravdu na jemno. Sýr dodá dipu ostřejší tón, který dodá například drůbežímu masu tu správnou chuť.

Česnek, pažitka a zakysaná smetana
Výraznou chuť česneku není třeba představovat. V kombinaci s pažitkou vytváří výtečnou neopakovatelnou chuť. Na jeden kelímek zakysané smetany budete potřebovat 1 lžíci olivového oleje, 2 najemno nastrouhané nebo naškrabané stroužky česneku, svazeček pažitky, sůl a pepř. Smetanu s olejem nejprve dohlídka našlehejte, přidejte česnek, pažitku a podle chuti osolte a opepřete.

Někdo to rád ostré
Kdo má rád pikantní pokrmy, ten jistě ocení ostrý thajský dip. Připravuje se ze dvou lžiček červené kari pasty, 2 lžiček rajčatové passaty (husté rajčatové šťávy), 2 dcl kokosového krému, jedné lžičky tmavého třtinového cukru, šťávy ze ¼ lunetky, ¼ lžičky rybí omáčky a kdo má rád opravdu ostrá jídlo, může přidat buď přímo do dipu, nebo na ozdobu nasekanou chilli papričku. Příprava je trochu náročnější, než u předešlých dipů. Ingredience se totiž vaří. Vše dejte do rendlíku a až se směs začne vařit, nechte ji probublávat, dokud nezhoustne (asi pět minut).

Pokud se rozhodnete grilovat narychlo, nebo vás „přepadne“ neplánovaná návštěva, které se rozhodnete naservírovat grilovaný pokrm, můžete využít také úplně jednoduchý recept, který je navíc i zdravý. Stačí kelímek bílého, pokud možno hustého (např. řeckého) jogurtu, který smícháte s bylinkami, které máme momentálně k dispozici, nejlepší jsou samozřejmě čerstvé. Na jemno nasekané s trochou soli dokážou zjemnit chuť grilovaného pokrmu. A pokud nemáte ani bylinky, můžete jogurt ochutit např. trochou kari, červené papriky a trošičku osolit.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *