KaktusMožná i vy máte doma nějakého pichlavého krasavce – kaktus. Někdo ho dostane darem, jiný si ho náhodně zakoupí, další se už kaktusářem rodí, jiný v průběhu času stává. Všechny milovníky pichlavé krásy však pojí radost z rostliny, které se daří. Při své nenáročnosti si získává stále více příznivců.

Pokud si přinesete domů kaktus, umístěte ho co nejblíže k oknu. Kaktusy jsou světlomilné rostliny a je jim nejlépe tam, kde je dostatek světla a slunce. Optimální je, pokud mohou být umístěné na jižní nebo jihovýchodní straně. Naopak severní strana je pro jejich pěstování naprosto nevhodná.Dobře se jim daří v běžné kvalitní zemině, jejíž vzdušnost je vhodné podpořit přimícháním ostrého písku. Při zalévání je třeba dbát na to, aby voda byla odstátá, nebo převařená, ideální je samozřejmě voda měkká dešťová. Kaktusům postačuje mírná zálivka. I v opravdu teplých letních dnech jim stačí mírné zalití jednou za dva týdny. Od října do dubna je nezalévejte vůbec, až na jaře jim dopřejte zálivku, která je probudí ze zimního spánku.

Existuje celá řada příruček, které radí, jak nejlépe o tyto zelené drahokamy pečovat tak, aby se jim dařilo dobře a jejich pěstitel se dočkal toho, co je snem všech milovníků kaktusů –kaktusových květů. Příručky zahrnují rovněž rady, jak si vypěstovat svůj vlastní kaktus doma a ne jej přinést až mírně vzrostlý ze zahradnictví. Nejlepší je ale vlastní zkušenost a o tu se dělí paní Kamila, která se kaktusům věnuje již řadu let.

Kaktus je možné zakoupit v obchodě, lze jej také získat výměnou s ostatními pěstiteli nebo na burze kaktusů.V květinářstvích jsou k dostání jen běžné kousky, ale pokud se chcete zaměřit na nějaký speciální druh, tak pak jedině od kaktusářů. Další možností je vyzkoušet si kaktus vypěstovat sám. Před lety jsem se poprvé pokusila vysít kaktusy ze semínek, která jsem dostala darem. Při zvažování do čeho semínka zasít jsem si vzpomněla na článek o kaktusáři, který si vyrábí tzv.miniskleníčky z PET lahví. Vyzkoušela jsem to a fungovalo to. Po odstranění etikety jsem odstřihla asi 20 cm z prostředku petky, čímž zůstaly dva díly, které jsem zasunula do sebe a miniskleníčky byly na světě. Dalším krokem bylo vymytí horkou vodou se Savem. Dále jsem do spodní části nasypala substrát na kaktusy, který před tím propařila 20 minut v mikrovlnné troubě na 40% výkonu  a následně mírně zalila převařenou vodou. Semínka jsem rozprostřela po povrchu substrátu, mírně zatlačila a nakonec postříkala hypermanganem rozpuštěným v převařené vodě. Takto připravené spodní díly lahví jsem spojila druhým dílem s popsaným víčkem. Tam jsem poznačila, kde je který druh zasetý a skleníčky jsem umístila k oknu. První semínka vyklíčila již asi za tři dny a do týdne vybujela všechna. Ne všechny rostlinky přežily, ale podařilo se mi získat několik takových, které jsou dle zkušeností více odolné, než když získáte kaktus již narostlý.

Přečtěte si:   Zahradní jezírko patří i do vaší zahrady

Pokud s kaktusy začínáte, neměli byste pro začátek volit náročné druhy. Vhodným kouskem pro začátečníky je rostlinka Astrophytum Crassispinoides. Tenhle zelený ježeček shora připomíná vrtuli a může být zatočen spirálovitě dokola. Vyniká dlouhými trny. Kaktus může kvést už po jednom roce. Jeho květ je jasně žlutý, s ještě jasnějším středem.
Mezi velmi oblíbené patří robustní kaktus se silnými výraznými trny, dorůstající šířky až 15 cm při a výšky do 8 cm, Thelocactus hexadrophorus ve variantě Thelocactus bicolor. Tyto kaktusy se množí výhradně semínky a pěstování je poměrně úspěšné. Vyjmenovat všechny známé kaktusy je nemožné, ale i zmínit ty nejobvyklejší by vydalo na román. Proto jste-li v pěstování kaktusů začátečníky, raději se informujte u zkušenějších kolegů, aby vám tento krásný koníček přinášel radost a uspokojení.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *