Možná jste nezaměstnaní a potřebujete vylepšit svůj domácí rozpočet, než si najdete novou práci, možná že hledáte vedlejší pracovní poměr, protože příjmy z toho hlavního vám nestačí. Nebo jste se ocitli v situaci, kdy pro vás jiná práce než práce z domova nepřipadá v úvahu – jste dlouhodobě na nemocenské, ale přitom schopni obsluhy počítače nebo jednoduché manuální práce nebo jste třeba na rodičovské dovolené. Inzerátů, které nabízejí práce na doma je nepřeberné množství, ale jak se v nich zorientovat a nenaletět podvodníkům?

Co je náplní práce

Prvním ukazatelem serióznosti inzerátu, kterým je nabízena práce z domova, je skutečnost, že je přesně specifikován druh vykonávané práce. Nejasné formulace o náplni práce svědčí o tom, že se zřejmě nejedná o zcela regulérní nabídku.

Práce na doma bývá často jen zástěrkou pro podomní nebo telefonní prodej a výjimkou nejsou ani známé hry typu Letadlo, kdy máte vydělat na tom, že zainteresujete co největší množství dalších zájemců o práci, kteří se budou snažit udělat totéž.

Přečtěte si:   Jak a kde hledat práci, aneb kde může být zakopaný pes?

Vstupní poplatky

Velice ošemetnou záležitostí jsou často požadované vstupní poplatky. Někdy se jedná zdánlivě jen o pár korun – např. bližší informace za ofrankovanou obálku, jindy však jde o částky mnohonásobně vyšší, třeba i v řádu tisícikorun. A máte-li pocit, že zaplatit známku si ještě můžete dovolit, neradujte se předčasně, často vám zpět přijdou jen instrukce, co všechno máte uhradit dále, abyste mohli slibovanou práci začít vykonávat.

Jak nenaletět

Pokud stále věříte tomu, že mezi inzeráty, které slibují práce z domova, jsou i ty opravdu seriózní, dodržte při hledání základní pravidla: Nikomu neznámému neposílejte předem peníze, přesně se informujte, co daná práce na doma obnáší a jaké má podmínky, obdržené informace si ověřte např. na internetu, kde můžete zjistit, jaké zkušenosti s danou firmou udělali jiní. Seriózní zadavatel práce jistě také nebude mít nic proti tomu sepsat s vámi např. dohodu o vykonání práce.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *