Zahradní jezírko

Zahradní jezírka se stále více dostávají do našich zahrad a je nutno podotknout, že jde o velmi  vkusné doplnění zahrady. Jezírko nijak nenarušuje styl vaší zahrady, jednoduše do ní pěkně zapadne, protože voda přirozeně patří k přírodě a k našemu životu.

Zahradní jezírkoPřed realizací je třeba si uvědomit, zda chcete čistě okrasné jezírko, nebo zda by se vám spíše líbila koupací jezírka. Bazénová technologie vám velmi jednoduše s poklidné vody stvoří divokou říčku, vodní kaskádu nebo příjemně bublající potůček.  Jestliže se rozhodnete realizovat jezírko ke koupání, musíte zajistit přirozený vstup do vody a břehy si osázejte zajímavými druhy rostlin, abyste si mohli zaplavat nebo se osvěžit přímo ve středu úchvatné přírodní plochy.

Okrasné jezírko s rostlinami a živočichy nepotřebuje žádnou chemii. Při čištění si vystačíte z daleko šetrnějšími způsoby a bio prostředky. Zahrada s okrasným jezírkem by měla působit živým dojmem, to vyžaduje i dobrý výběr živočichů a rostlin. Vybírat můžete vodní rostliny, které budou úplně ponořené, splývající na hladině.  Hluboko do vody se vysazují lekníny, které patří mezi nejvyhledávanější druhy. Vodní hladina bude díky jejich květům pěkně barevná. Seženete lekníny bílé, červené, růžové, oranžové nebo žluté. Existují jich stovky druhů a vynikají svou odolností proti zimě. Do hluboké vody si dejte bahničku, prameničku, vodní mor nebo stolístek.

Přečtěte si:   Koupací jezírko skvěle zapadne do zahrady!

Zahradní jezírko může být domovem i vodních živočichů. Nejčastěji se volí rybky. Doporučuje se menší množství ryb větších rozměrů.  Rostliny musíte vybírat podle jejich nároků a podle vzhledu. Například orobinec širokolistý vyroste až do 100 – 250 cm a proto by neměl stínit výhledu. Hodí se pro větší jezírka.  Možná vás nadchne jedna z nejpěknějších rákosin – skřípinec  dvoublizný v zebrovitém kultivaru, nebo zajímavá rostlinka podobná přesličce – prustka bahenní.

I jezírko na zahradě musí přečkat zimu bez úhony, je třeba pamatovat i na zazimování jezírka. Zajistit musíte rostlinky a vodní živočichy. Z vody vyndejte UV lampy, filtry a hrubě vyčistěte vodu od listí a řas.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *