Dovolená v Kostarice může být plná zážitků, a to i těch chuťových, gastronomických. Ostatně stejně jako v Mexiku, kde se nachází řada skvělých jídel, které stojí při navštívení země ochutnat. Zůstaňme však u Kostariky a podívejme se pod pokličku právě kostarické kuchyně. Co zdejší lidé jedí nejraději a na co doslova nedají dopustit?

Casado jako velmi populární jídlo

Mezi vůbec nejpopulárnější jídla zde patří takzvané casado, což je kombinace rýže a fazole, doplněná kuřecím masem nebo rybou. Tento pokrm je k sehnání prakticky všude na Kostarice, liší se pouze to, s čím se podává. Někde je k sehnání se salátem, jinde zase se smaženými plantainy.

Gallo pinto jako nejběžnější jídlo

I když je casado jedno z nejvíce populárních jídel, gallo pinto je jedním z nejběžnějších pokrmů. Seženete ho nejen v Kostarice, ale také v sousední Nikaraque a zdejší jsou na něj tak nějak zvyklí. Mluvíme o smažené rýži v kombinaci s fazolemi. V případě, že se spojí s vajíčkem nebo sýrem či ovocem se může jednat o přílohu, nikoliv o hlavní jídlo.

Přečtěte si:   Nezapomenutelný Libušín

Salsa Lizano jako sladko-pálivá specialita

Co rozhodně nesmí chybět prakticky na žádném kostarickém stole, ať už se lidé schází při oslavě nebo jen večer, když přišli z práce, je salsa Lizano. Mluvíme o kombinaci sladkých i pálivých chutí, které však dohromady spouští v ústech hotový symfonický orchetstr.

Olla de Carne na zahřátí

I když se na Kostarice nesetkávají s příliš chladnou zimou, může se stát, že se budete chtít trochu zahřát. Tento účel splňuje polévka Olla de Carne, která je mezi lidmi velmi populární. Vařená z hovězího, plná zdravé zeleniny.

Chifrijo pro masožravce

Chcete si k obědu nebo k večeři dopřát kus masa? Chifrijo se podává s rýží a mluvíme o kusu smaženého vepřového. Velmi často se spojuje ještě s tortilami a nějakou dobrou salsou.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *