Demoliční práce a bourání starých objektů – možná i vy řešíte přesně totéž. A říkáte si, jestli vám stačí demolici ohlásit nebo se naopak musíte vydat na hromadu úřadů a získat demoliční výměr a povolení k odstranění stavby, aby vůbec mohlo k pracím dojít. Pojďme se proto na ohlášení podívat více a zjistěme tak, kdy to plně postačuje a kdy naopak nikoliv.

Ohlášení jako častá formalita

Ze statistik vyplývá, že ohlášení je jednou z nejčastějších formalit vznikajících při odstraňování staveb. I proto existuje předem předepsaný formulář, který jen stačí vyplnit, podepsat a odevzdat na příslušné úřady.

Vyplnit tento formulář však mnohdy nestačí. I když se mohlo stát, že sousedi pouze na základě tohoto kusu papíru zbourali celý dům nebo kůlnu po rodičích, vám se to nemusí podařit. Důvod je prostý – možná máte dům postavený na základě stavebního povolení.

Kdy ohlášení stačí a kdy naopak nikoliv

V praxi to tedy znamená jediné – pokud jste rodinný domek, chatu nebo chalupu postavili svépomocí bez asistence stavebního dozoru, můžete se pustit do demolice sami s pouhým ohlášením. Jenže pokud jste svůj příbytek budovali na základě stavebního povolení a vystudovaný dozor byl svědkem každého položeného kamenu či cihly, holt musíte na úřady – to vás nemine.

Přečtěte si:   Pořiďte byt na Žižkově! Budete si žít jako v bavlnce

Azbest jako samostatná kapitola

Další věcí je azbest, kterého můžeme brát za jakousi samostatnou kapitolu, pro kterou je zapotřebí povolení. Jelikož mluvíme o vysoce nebezpečném a škodlivém materiálu, který způsobuje nemalé zdravotní problémy, je důležité o povolení požádat. Při podávání žádosti si však nemůžete být jistí tím, jestli vám žádost bude schválena či jestli nikoliv.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *