Adventure Binoculars Camera Canon  - Pexels / Pixabay

Pokud rádi vyrážíte na pár dní do přírody, kde nenocujete v pohodlí penzionů či hotelů, ale ve stanu, případně pod širákem, určitě víte, jak je důležité mít kvalitní spací pytel. Spacáky tak patří k základnímu vybavení turistů, cykloturistů, všech příznivců kempování a outdoorových aktivit, včetně vysokohorských túr.

Řada lidí, kteří s turistikou či kempováním začíná si myslí, že stačí pořídit spací pytel, který je na pohled pěkný a nadýchaný a že každý svou úlohu splní stejně dobře a v chladné noci zahřeje. Mnohdy až časem zjistí, že tomu tak není a že je skutečně velký rozdíl mezi tím, když si pořídí letní spací pytel, třísezónní spacák nebo dokonce spací pytle extrém.

Letní spacáky

Jak už sám název napovídá, letní spacáky jsou určené pro letní dny a období, kdy jsou v noci nižší teploty, ale nikterak velký chlad nehrozí, což může být také časný podzim nebo konec jara. Bývají pohodlné, dekového střihu i tvaru „mumie“ a vždy jsou lehké. I díky tomu jsou vhodné právě pro turistiku a cykloturistiku. Náplně těchto spacích pytlů nejčastěji tvoří dutá vlákna, která výborně izolují i při vysoké vlhkosti vzduchu, jsou nenasákavá a nealergická, rychle vysychají, snadno a dobře se udržují a lze je klasickou cestou prát i sušit. Patří mezi ně například nadýchané polyesterové vlákno s obsahem silikonu, mající vynikající schopnost transportovat vlhkost na vnější stranu, vlákna Eco Loft Hollowfiber poskytující vysoký tepelný výkon a mnohá další.

Přečtěte si:   Přírodní a konopná kosmetika

Třísezónní spacáky

Třísezónní spacáky jsou určené především pro nocování při outdooru i trekingu od jara do podzimu a oceníte je všude tam, kde je zapotřebí zajistit tepelný komfort i při nízkých teplotách. Na jejich výrobu je používán stále kvalitnější termoizolační materiál, například špičkový BHB Micro (Body Heat Barrier), který je zdařilou náhradou peří. Na rozdíl od něho jsou však vhodné i pro alergiky. Základem termoizolace BHB Micro jsou silikonizovaná ultrajemná mikrovlákna, která odpuzují vodu a díky své hustotě vytváří bariéru, která chrání uživatele před vlhkem a udržuje ho v teple.Tento materiál je velice lehký, prodyšný, měkký a také velmi dobře stlačitelný, což je důležité pro snadnou přepravu a manipulaci se spacákem. Snadno se udržuje – je možné jej prát a také rychle schne.

Pro náročnější uživatele, například vyznavače vysokohorské turistiky a adrenalinu, kteří mají rádi dobrodružství na sněhu, jsou určeny spací pytle extrém, tzv. čtyřsezónní a expediční spacáky. Dokonale se starají o tepelnou stabilitu uvnitř pytle a je možné v nich strávit noc i při extrémně nízkých teplotách, blížících se například-30°C. Daní za jejich tepelný výkon jsou poměrně velké rozměry spacáky i ve sbaleném stavu a samozřejmě vyšší hmotnost.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *