Engineer Drawing Blueprint  - Waldrebell / Pixabay

I když je kalibr často spojován zejména se střelnými zbraněmi, najdeme tento pojem i ve výrobě a průmyslu. S jeho pomocí je totiž možné efektivně ověřovat rozměry jednotlivých výrobků, díky čemuž je možné jednoduše najít špatné kusy a vyřadit je už na úplném začátku.

S kalibrem ušetříte čas i peníze

Pokud bychom měli vyjmenovat nástroje bez kterých se v sériové či zakázkové výrobě neobejdete, určitě mezi nimi budou i kalibry. S jejich pomocí můžete ověřit vnější i vnitřní rozměry výrobků a odhalit tak zmetek už na úplném začátku. Ten tak nepošlete do další výroby, díky čemuž ušetříte nejen peníze, ale i drahocenný čas.

Kalibr tedy neslouží k měření, ale pouze ke kontrole, kdy si můžete jednoduše přeměřit například velikost závitu či obvod otvoru. Právě proto si tento nástroj našel velké uplatnění především ve strojírenství, kde je přesnost a preciznost nutností. 

Důležitý je správný výběr

Aby vám kalibr sloužil přesně tak, jak potřebujete, je důležitý jeho správný výběr. Na trhu se setkáte hned s několika druhy kalibrů, které je možné využít při výrobě široké škály produktů či strojů.

Přečtěte si:   Co by si měl horník obléknout, než sfárá pod zem

Nejčastěji se setkáte se třemi druhy kalibrů:

  • závitové kalibry – jsou určené ke kontrole vnější i vnitřní strany závitů,
  • válečkové kalibry – využívají se k měření rozměrů uvnitř daného výrobku,
  • třmenové kalibry – jsou nejvšestrannější, přičemž nabízí možnost měřit výrobky zvnějšku.

První dva zmíněné druhy můžete koupit i u českého e-shopu nastroje.cz, který je provozovaný firmou Michovský – TOOLS s.r.o. Kromě běžných kalibrů nabízí navíc i možnost jejich zakázkové výroby. Sami si tedy můžete navrhnout kalibry, se kterými budete moci kontrolovat rozměry a kvalitu svých výrobků. Jelikož se již déle než 20 let věnuje výrobě nástrojů a měřidel určených k obrábění kovů, najdete v jeho nabídce i další sortiment, včetně fréz, vrtáků, závitníků či příslušenství pro soustružení.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *